Hur hittar du den rätta doften för dig?

rätta doften

Lukt är ett av våra fem sinnen och betyder otroligt mycket för människan. Lukter kan väcka minnen till liv, kan ge oss njutning och väcka obehag. Vår egen doft är självklart mycket viktig och de allra flesta bättrar på den med krämer och parfymer som luktar gott. Det finns tusentals olika dofter och parfymer att välja mellan i butikerna. Så hur kan du hitta den rätta doften för dig? Vi lär dig här några bra knep som du kan använda när du är på jakt efter din nästa favoritdoft.

Hitta rätt doft för dig

När du kliver in i butiken för att söka efter din nästa parfym så kommer du ha hundratals av olika flaskor att välja mellan. Du måste dock vara selektiv gällande vilka som du vill lukta på och prova. Efter att du har luktat på flera olika parfymer så blir det svårare att urskilja dem och du kan även känna dofterna annorlunda. När du provar parfymerna så måste du låta tid passera för att se hur doften utvecklar sig på din hud under dagen. Det är rekommenderat att inte prova fler än två parfymer åt gången. Eftersom du kommer att spendera ett antal hundralappar på din nya parfym så bör du ta tid på dig att lukta på många olika dofter och pröva dem helst ett par gånger innan du bestämmer dig.

perfect perfume

Parfym kan också lukta annorlunda beroende på vilka andra dofter som du bär vid samma tillfälle, exempelvis shampoo, kroppslotion och sköljmedel. När du använder parfym så var noga med att inte spruta på för mycket då doften kan bli för tung och kvalmig.

Dofter som passar till olika tillfällen

Du har säkert flera favoritdofter som är olika från varandra. Som tur är så passar olika parfymer bäst till olika tillfällen, så du har alla anledningar att välja ut flera favoriter som du sedan växlar mellan. Fräschare och friskare parfymer gör sig bäst under dagtid medan tyngre dofter passar bättre på kvällen. Det är just därför som många väljer att ha en dagsparfym och en kvällsparfym. I många fall så förknippas äldre människor med tyngre dofter medan det är vanligare bland de yngre att använda lättare och ungdomligare parfymer.

Att välja en ny doft är inte alltid det enklaste. Ibland får man gå och prova olika parfymer flera gånger tills att man slutligen hittar rätt. Ens doft speglar ens personlighet, så att ta sig tid att hitta den rätta är verkligen viktigt.