Vad är skillnaden mellan parfym och Eau de toilette?

missoni

När man har bestämt sig för att köpa en ny parfym så står man snart inför valet om man ska köpa en parfym eller en Eau de toilette. Priserna mellan flaskorna skiljer sig ganska mycket men vilket val är egentligen det bästa? Vi reder här ut begreppen.

Vilka sorter finns det?

De flesta parfymer kommer i fyra olika koncentrationsgrader. Parfym är den starkaste, följt av Eau de parfum, Eau de toilette och slutligen Eau de cologne. Parfym har den största procenten doftämnen (ca 18-40%), Eau de parfum har ca 15-20% doftämnen, Eau de toilette har ca 7-14% doftämnen och koncentrationen i Eau de cologne är ca 3-7%.

Eau de parfum är den vanligaste sorten och håller i ca 5 timmar. Eau de toilette är den andra vanligaste parfymsorten, medan parfym och Eau de cologne är mindre vanliga. Eau de toilette doftar vanligtvis i ca 3 timmar.

Vilken sort ska man välja?

Det är ett personligt val vilken av sorterna som du bör välja, Det finns många faktorer som spelar in. Exempelvis så kan det bero på hur starkt du vill att parfymen ska lukta, hur länge den ska sitta och hur mycket pengar som du vill betala för den. Ju högre koncentration av doftämnen som parfymen har, desto dyrare är den. Om du väljer att använda en parfym för dagtid och en för kvällsbruk så är det rekommenderat att du använder Eau de parfum på kvällen och Eau de toilett på dagen.

concentration guide

De bästa ställena att spruta parfym på är där pulsen är stark som till exempel handlederna, bakom käken, armväcken och knäväcken. Var noga med att inte använda för mycket doft på samma gång då det är behagligare att känna en hint av doften än att känna stark parfymlukt. En vanlig parfym innehåller minst 30-50 olika doftämnen, men det finns parfymer som är sammansatta av flera hundra stycken. Ros är det mest använda doftämnet och går att hitta i nästan alla damparfymer och i ungefär hälften av parfymerna som riktar sig till män.

Du ska inte gnugga in parfymen när du använder den då du kan forstöra doftpartiklarna. Om du har torr hy så kan parfymens doft förvinna snabbare. För att få den att hålla en längre tid så är det en bra idé att komplettera med exempelvis en kroppslotion i samma doft. Dels så doftar parfym starkare på fuktig hy men även doften från kroppslotionen ger lukt.